ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Λεπτομερειες εφαρμογης της Παρεμβασης ‘’Π3-75.1 – Εγκατασταση γεωργων νεαρης ηλικιας’’ του Στρατηγικου Σχεδιου Κοινης Αγροτικης Πολιτικης (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλαδας 2023 -2027
  3. Τρίτη, 09 Ιουλιου 2024
  4.  Εγγραφή μέσω email

Άρθρο 5

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Οι υποψήφιοι φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά το έτος έναρξης της υποβολής της αίτησης στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης:
    • 1.1.  Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
    • 1.2.  Έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
    • 1.3. Δεν έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
    • 1.4. Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω της παρέμβασης Π3-78.1 «Εκπαίδευση-κατάρτιση γεωργών-δασοκόμων» του ΣΣ ΚΑΠ εντός 36 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισής τους.
    • 1.5. Έχουν τουλάχιστον επίπεδο γνώσεων 4 δηλαδή είναι απόφοιτοι επαγγελματικής σχολής ή Λυκείου ή είναι απόφοιτοι των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (επίπεδο 3) γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή έχουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου και ταυτόχρονα εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών (ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα) που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρμόδια αρχή). Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου) και επαγγελματικά προσόντα ως εξής: Άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (αποδεικνύεται με πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή, δελτία μισθοδοσίας ή εργόσημο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελματικές δραστηριότητες) ή να είχαν κύρια ασφάλιση επί τουλάχιστον τρία έτη ως «ενήλικα μέλη αγροτικής οικογενειακής εκμετάλλευσης».
    • 1.6. Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής της παρέμβασης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 14 του άρθρου 3.
    • 1.7. Είναι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3, κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
    • 1.8. Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
  2. Οι υποψήφιοι νομικά πρόσωπα:
    • 2.1. Έχουν ως νόμιμο εκπρόσωπο (διαχειριστή) φυσικό πρόσωπο που, πληροί τα κριτήρια της παρ. 1 εκτός των περ. 1.7 και 1.8.
    • 2.2. Εγκαθίστανται για πρώτη φορά σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3.
    • 2.3. Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης.
    • 2.4. Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού – νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.
    • 2.5. Ο νόμιμος εκπρόσωπος αναλαμβάνει την αρχηγία της γεωργικής εκμετάλλευσης του νομικού προσώπου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3.
  3. Έχουν κύρια δραστηριότητα με κωδικό (ΚΑΔ) των γεωργικών ομάδων 01 εκτός των ΚΑΔ 01.6 και 01.7.
  4. Είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά και λειτουργικά αυτόνομης γεωργικής εκμετάλλευσης και είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνοι για την κανονική λειτουργία της.
  5. Κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης έχουν υποβάλλει αποδεκτή Ενιαία Αίτηση Στήριξης, όπως η έννοια ορίζεται στην παρ. 20 του άρθρου 3, στην οποία έχουν συμπεριλάβει το σύνολο της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.
  6. Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη με δεσμευτικό ποσοτικό στόχο και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 9, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 10, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ή συμπλήρωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται.
  7. Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 7. 
anna Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ολοι απο περιοχες της θεσσαλιας που ηταν πλητομενες απο φυσικες καταστροφες και ζωονοσους να ενταχθουν στο προγραμμα χωρις να λαμβανονται υποψην εγγραφη στο ΜΑΑΕ και τυπικη αποδοση προηγουμενων ετων. Επισης να εχουν μια διαφορετικη προσεγγιση σε στοχους μελλοντικους.
 Σχετικα με το 18 μηνο να αυξηθεο το οριο και να δοθει η δυνατοτηα σε εκεινους που χρονικα δε μπορεσαν να μπουν σε παλιοτερο προγραμμα νεων αγροτων. 24 μηνο το οριο. Επίσης όσες γυναίες κανουν αίτηση να λάβουν εξτρα μοριοδοτηση και τέλος οσοι αιτηθουν απο θεσσαλια και βρισκονται σε περιοζη που εχει πληγει απο φυσικες καταστροφες να ενταχθουν κατα προτεραιοτητα.
Οι υποψήφιοι φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά το έτος έναρξης της υποβολής της αίτησης στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης.
Γιατί στην ανώτερη ηλικία να είναι βάση το έτος και στην κατώτερη η ημερομηνία; Kαλύτερα και για τα δύο να είναι το ίδιο κριτήριο.
Γιάννης Βαΐδης - ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αρκετοί νέοι αγρότες εκκίνησαν την δραστηριότητά τους το πρώτο εξάμηνο του 2023. Κάποιοι από αυτούς χρειάστηκαν και πήραν βεβαίωση νεοεισερχόμενου στις αρχές του έτους (πχ Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και άλλοι αργότερα μέσα στο ίδιο έτος (πχ Μάιος-Ιούνιος).

Δεδομένου ότι:
α) η βεβαίωση νεοεισερχόενου εκδίδεται μόνο μία φορά
β) η πρόσκληση αναμένεται τον Σεπτέμβριο και ετσι οι υποβολές των αιτήσεων στήριξης μετά τον Σεπτέμβριο. Έτσι ένας αγρότης που πήρε βεβαίωση νεοεισερχόμενου τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο δεν θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση στήριξης, ενώ ένας άλλος που πήρε βεβαίωση νεοεισερχόμενου τον Μάιο θα μπορεί
γ) για λόγους ίσης μεταχείρισης, γιατί και οι δύο αυτοί γεωργοί του παραδείγματος εκκίνησαν το 2023 την επαγγελματική οικονομική τους δραστηριότητα υποβάλλοντας πρώτη φορά ΕΑΕ το 2023.

Προτείνουμε
το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της 1ης εγκαταστασης και της υποβολής της αίτησης στήριξης να αυξηθεί σε 24 μήνεςή εναλλακτικά να είναι επιλέξιμοι όσοι έχουν ημερομηνία 1ης εγκατάστασης μετά την 01-01-2023, δηλαδή από την αρχή του φορολογικού έτους του λετους που προηγείται του έτους έκδοσης της Πρόσκλησης.
ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σελίδα 14, Άρθρο 5, Παράγραφος 1.5
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ π.χ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 47,6% των κατοίκων δεν είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (απογραφή 2011), ποσοστό το οποίο είναι περισσότερο επιβαρυμένο στην περιοχή της Θράκης. Επομένως, τα επίπεδα γνώσεων 4 ή 2 με ταυτόχρονη εκπαίδευση γεωτεχνικής εκπαίδευσης διάρκειας 150 ωρών του υποψηφίου δεν πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο επιλεξιμότητας αλλά αποκλειστικά βαθμολογικό κριτήριο. Γενικά στις παραμεθόριες περιοχές η τάση εγκατάλειψης πριν την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζει να υφίσταται έντονα.
ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σελίδα 14, Άρθρο 5, Παράγραφος 1.5.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ π.χ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 47,6% των κατοίκων δεν είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (απογραφή 2011), ποσοστό το οποίο είναι περισσότερο επιβαρυμένο στην περιοχή της Θράκης. Επομένως, τα επίπεδα γνώσεων 4 ή 2 με ταυτόχρονη εκπαίδευση γεωτεχνικής εκπαίδευσης διάρκειας 150 ωρών του υποψηφίου δεν πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο επιλεξιμότητας αλλά αποκλειστικά βαθμολογικό κριτήριο. Γενικά στις παραμεθόριες περιοχές η τάση εγκατάλειψης πριν την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζει να υφίσταται έντονα.
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σχόλιο στο απόσπασμα ''απολυτήριο γυμνασίου και ταυτόχρονα εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών (ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα) που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρμόδια αρχή)'' : να αλλάξει / καταργηθεί η απαίτηση. Η γνώση παρέχεται στον καθένα πριν την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού του έργου. Στα ιδιωτικά κέντρα διδάσκονται ακριβώς τα ίδια θεματικά πεδία με την βασική επαγγελματική κατάρτιση των Νέων που παρέχει ο αρμόδιος φορέας κατάρτισης που εποπτεύει το Υπουργείο, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε όλους τους δικαιούχους αγρότες εδώ και αρκετά χρόνια, αποφοίτους όλων των βαθμίδων, Γυμνασίου και Λυκείου, ανεξαιρέτως.
Σχετικά με τον περιορισμό στα κριτήρια επιλεξιμότητας ο υποψήφιος να έχει κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ εντός 18 μηνων πριν την πρόσκληση, δεν δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε υποψήφιους που έκαναν εγγραφή στο ΜΑΑΕ πριν τον Μάιο του 2023 δεδομένου ότι η πρόσκληση θα βγει το νοέμβριο του 2024. Αυτο αδικει νεους αγρότες με επιστημονική κατάρτιση όπως πτυχιούχους γεωπονίας οι οποίοι δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους το 2021 ώστε να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα και όταν τις ολοκλήρωσαν το 2022 και ασχολήθηκαν ενεργά με την γεωργία από το 2022 και έπειτα εφόσον έκαναν εγγραφή στο ΜΑΑΕ από το 2022 δεν μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα του 2024 επειδή έχει παρέλθει το 18μηνο από την νέα ημερομηνία πρόσκλησης του 2024. Θα ήταν συνετό να υπάρξει μια τροποποίηση του κριτηρίου αυτου προκειμένου να μην μείνουν εκτός νέοι αγρότες που ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους από το 2022 και μετά και δεν μπήκαν ούτε στο προηγούμενο πρόγραμμα 2021 ούτε θα έχουν τη δυνατότητα για το καινούριο 2024. Στην πράξη η πλειοψηφία των υποψηφίων αυτών είναι νέοι αγρότες με επιστημονική κατάρτιση και θα ήταν συνετό να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών αν στοχεύουμε στην αύξηση όλο και περισσότερων καταρτισμένων νέων στο επάγγελμα.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1087
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 173
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 914
  4. Τελευταίο Μέλος: Διαχειριστής Ιστοτόπου
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Τελευταίοι Σχολιασμοί

Επισκέπτες

Σήμερα31
Εχθές663
Αυτή την εβδομάδα3406
Αυτόν το μήνα3894
Σύνολο1509098

Ποιος είναι Online

2
Online

08 Σεπτεμβρίου 2024

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: